Nyhedsbrev # 22 – Masser af levende organismer – og en svamp til undersøgelse

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kære alle
Det skrider fremad med markarbejdet, og dette nyhedsbrev handler om liv og levende organismer. Både medlemmer, dyre- og insektliv og en ubuden gæst i hovedhuset.

Arbejdsweekender
Tak til alle jer, der stillede op til arbejdsweekend i denne uge. Det var en nogle hyggelige dage, og skønt at vi fik bugt med en masse kvikgræs og ukrudt, der måtte lade livet og give plads til nyt liv.Vi kan se at der er flere, som dukker op til arbejdsweekenderne for at hjælpe uden at have tilmeldt sig på forhånd. Det er fantastisk og dejligt og vi er meget taknemmelige. Hvis I husker det, må I meget gerne tilmelde jer næste gang, så vi er sikre på, at der er redskaber og opgaver til alle. Hvis ikke, er det bare dejligt at I kommer.

Insektvold og kvashegn
Sidste arbejdsweekend fik vi genbrugt den store jord- og kvasbunke, vi havde fået akkumuleret i løbet af de tidligere arbejdsweekender, og de blev brugt til positive tiltag for insekt- og smådyrslivet på Lerbjerggård. Der blev lavet et kvashegn af kviste og grene langs den kommende urtehave og der blev bygget en insektvold af jord op til grøntsagsmarken, der løber vest mod øst, og derved har en solrig og en skyggefuld side, der favoriserer forskellige jordboere. Både kvashegn og insektvold skaber særligt gode levesteder for en række forskellige smådyr og insekter, der kan bygge gode hjem i de uforstyrrede omgivelser og på den måde både kan bidrage til at øge biodiversiteten på Lerbjerggård samtidigt med at hjælpe til som nyttedyr i marken.

Svamp til undersøgelse
I forbindelse med renoveringen af hovedhuset, har vi desværre konstateret noget svamp. Vi har bedt Dansk Miljøanalyse om at foretage nogle prøver, som vi nu venter svar på. Når vi ved besked, og har en konkret plan for eventuelle udbedringer, skriver vi til jer igen. At finde fugt og problemhjørner er ikke overraskende, når man går I gang med at renovere et gammelt hus, men det er selvfølgelig ærgerligt, at vi bliver nødt til at sætte renoveringsprocessen på hold, og vi håber naturligvis på det bedste.

Flere fugle?
Til slut vil vi gerne bringe en efterlysning: Er der en ornitolog eller andre fuglekyndige iblandt os, der kunne komme med gode råd til, hvordan vi gør det bedre at være fugl på Lerbjerggård, så vi kan få et balanceret insektliv og sundere økosystem på gården? Vi har allerede en flok hjemvante svaler, men det ville være dejligt, hvis vi kunne gøre endnu mere for fuglelivet. Lige nu hjælper et medlem os med at gøre det mere sikkert og godt for pindsvin at bo på Lerbjerggård, og flere ideer som disse er meget kærkomne.

Hvis I har andre idéer til hvordan vi kan forbedre livet på gården – for medlemmer, dyr, insekter, jord og luft – så tøv ikke med at skrive.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]