Pressemeddelelse
.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Pressemeddelelse
Ny andelsbevægelse 
Natur og grøntsager er den nye børneopsparing
Nu er den første gård på plads. Det er en klassisk firelænget gård, som ligger to minutter fra stationen i Melby, Nordsjælland, og den har plads til både at dyrke grøntsager, forøge biodiversiteten og etablere fælleshus for de mange medlemmer.
Foreningen Andelsgarde begyndte som et græsrodsinitiativ, der på lidt over et år har fået 1500 medlemmer. Medlemmerne har meldt sig ind i foreningen for at gøre noget aktivt for at imødegå klima- og biodiversitetsudfordringen, og for mange handler det også om at komme tættere på landet, naturen og fødevareproduktionen.
Formålet med foreningen Andelsgaarde er at købe mindre landbrugsejendomme op og skabe en ny type gård, hvor der både er plads til bæredygtig grøntsagsdyrkning, naturgenopretning eller naturpleje og forskellige fællesaktiviteter for medlemmer og lokalområdet.
Til daglig vil det være en ny generation af bønder, der arbejder med skånsomme dyrkningsmetoder, som vil bo på Andelsgaardene og dyrke en række forskellige grøntsager og måske også frugt, bær og nødder. Det første forvalterpar hos Andelsgaarde er Nanna Ammentorp Vejlø Thomsen og Christopher Lieblein Lundgren, der snart er færdiguddannede fra Kalø Økologisk Landbrugsskole.
Nanna siger: ”Vi vil gerne være del af noget, der er større end os selv. For os er Andelsgaarde en kæmpe chance for at få lov til at blive dygtigere til at dyrke jorden bæredygtigt uden at pløje og sprøjte – og samtidig være del af et fællesskab.”
Bag Nanna og Christopher står 1500 medlemmer, der har sagt ja til at betale 150 kr. om måneden for at være med til at genstarte andelsbevægelsen. Medlemskabet giver adgang til gården, til arbejdsweekender, høstfester og mulighed for at købe grøntsager, når produktionen kommer op at stå.
Foreningen kalder deres model for ”Fremtidens børneopsparing”, da ambitionen er at gøre noget konkret og positivt for, at børn og børnebørn kan overtage en planet med mindre CO2-udledning og større biodiversitet. Rasmus Willig, formand for bestyrelsen for Foreningen Andelsgaarde, siger:
”Investeringen er den første af sin slags og ligger på Sjælland, fordi det er her, de fleste af vores medlemmer bor. Men vi får nye medlemmer hver eneste uge, så vores forventning er, at vi inden længe kan købe gårde på Fyn og i Jylland, og vi har allerede kontakt til de næste forvaltere.”
Den første gård er lejet med en forkøbsret for at undgå gældsætning. Erhvervelsen er kommet i stand med hjælp fra Liljeborg Ejendomme, hvor direktør, Martin Høyer-Hansen, ser meget positivt på tankerne bag Foreningen Andelsgaardes arbejde:
”For os rummer projektet nogle meget interessante perspektiver, og vi er imponerede over foreningens engagement og professionalisme. Vi ser frem til at følge resultaterne af det store arbejde i de kommende år,” siger han.
Foreningen Andelsgaardes første gård i Melby blev overtaget den 1. juni og vil blive tilgængelig for foreningens medlemmer i sensommeren 2019. I løbet af sommeren skal ejendommen renoveres, så forvalterparret kan flytte ind.
Læs mere om Foreningen Andelsgaarde på www. andelsgaarde.dk
Kontaktperson
Rasmus Willig, formand for bestyrelsen for foreningen Andelsgaarde: tlf. 40281554.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]