logo
logo
  • Forside

Om Andelsgaarde

  • Hvad er Andelsgaarde?
  • Værdigrundlag
  • Om Os
  • Partnerskab
  • Spørgsmål & Svar
  • Dokumenter

Hvorfor gør vi det?

Vi tror, at der er rigtig mange mennesker, der ligesom os gerne vil gøre en forskel. Nogle er bekymrede for klimaet. Andre vil gerne gøre noget for at få større biodiversitet, og atter andre er bekymrede over den eksisterende fødevareproduktion og vil have bedre, sundere, grønnere og sprøjtefri fødevarer på middagsbordet. Der er både mennesker, der omstiller hele deres liv, og andre, der tager små tiltag i hverdagen for at leve mere bæredygtigt.

 

Hvorfor blive medlem?

Hvis du bliver medlem af foreningen, kan du være med til at gentænke den oprindelige andelsbevægelse, der arbejdede for at udnytte ressourcerne bedst i fællesskab. Andelstanken går i korthed ud på, at en række mennesker går sammen om et problem og løser det i fællesskab. Landbruget er i krise – og det samme gælder vores klima og biodiversiteten. Og i Andelsgaarde er vi gået sammen om at gøre vores for at løse de store kriser.

Det er nu, vi skal handle, og en måde at gøre en markant forskel på er at etablere andelsgårde over hele landet. På den måde kan vi selv tage ansvar for og ejerskab til vores børns fremtid.

Det er en ret simpel model, vi opererer med. Historisk har der været udstedt andelsbeviser, der kunne stige og falde i værdi. Det har vi gentænkt. Vi udsteder ikke andelsbeviser, men har et foreningsmedlemsskab på kun 150 kr. om måneden. På den måde tager vi ansvar og ejerskab i forening, tilgodeser naturen og slår en streg over muligheden for den økonomiske værdistigning. Det gør vi, fordi vores pressede natur og drikkevand ikke skal være genstand for spekulation. Det er derfor, vi kalder det fremtidens børneopsparing til glæde for vores børn og børnebørn.

 

Hvordan gør vi det?

Vi laver udviklingsplaner for de gårde, vi erhverver, hvor det primære formål er at etablere et bæredygtigt landbrug, men hvor der også kan lægges planer for eksempelvis shelters, gæsteboliger, terapihaver, gårdbutik eller lignende – og hvor eksempelvis toprestauranter og forskere inviteres til at leje en del af jorden og bidrage til at eksperimentere og udvikle nye bæredygtige dyrkningsformer og råvarer af høj kvalitet.

 

Når gården er i gang, finder vi en ny gård, og sådan bliver vi ved.

I takt med at der kommer flere andelsgårde til, får du som medlem adgang til de nye gårde og de nye gårde får adgang til jeres gård. På den måde laver vi et stærkt netværk over tid. Det arbejde står foreningen for, og det er tænkt som en mulighed for, at du kan besøge og evt. på sigt holde ferie på tværs af landet på de forskellige andelsgårde. Dit medlemskab får således også stadig større brugsværdi, fordi det giver adgang til flere gårde og deres unikke natur. Det er ideen.

 

Der er mange måder at være medlem på

Medlemskabet giver muligheder for dem, som vil deltage aktivt i gårdens liv, passe afgrøder, sætte gården i stand eller lave sociale aktiviteter, arbejdsdage, fællesspisning, høstfester og andre former for arrangementer. Det foregår altid organiseret og i samarbejde med gårdens forvalter og foreningens bestyrelse.

Måske foretrækker du at bidrage som passivt medlem, fordi du gerne vil gøre noget for naturen, men ikke har tid, lyst eller mulighed for at deltage aktivt. Måske er du vokset fra altankassen derhjemme og vil gerne have mere rum til at udfolde dine grønne fingre.

Måske er du entreprenant og vil være med til at udvikle gården, eller måske ser du blot medlemskabet som en mulighed for at føle, at du virkelig har gjort noget, for at dine børn og børnebørn kan arve en bedre jord.

Det kan også være, at du er en bybo, som savner at have et sted at tage hen, hvor du kan nyde naturen, den friske landluft og få jord under fødder og negle. Nyde en kop kaffe i solen.

 

Medlemskab

Hvad enten du er en familie, studerende, pensionist eller almindelig dødelig arbejdstager, er medlemskabet det samme. Vi skelner ikke. Vi vil bare gerne have dig/jer med. Men husk, at hvis I tilmelder jer som familie, så gør det i en persons navn. For hvert medlemskab er der nemlig tilknyttet 1 stemme på vores årlige generalforsamling. Hvis I har råd til, at alle i familien bliver medlemmer, er det naturligvis dejligt, men det er ikke et krav.

 

Hvad kan du gøre?

Hvis du tænker, at ideen lyder helt rigtig, og gerne vil hjælpe til, så kan du gøre flere ting. Det bedste er at tage kontakt til familie, venner og andre, som du mener også kunne have en interesse i at blive medlemmer. Vi har brug for at være rigtig mange. Du kan dele historien om foreningen Andelsgaarde i dit øvrige netværk og på sociale medier, og du er også velkommen til at skrive til os på info@andelsgaarde.dk, hvis du kan bridrage med frivilligt arbejde eller andet.

Bliv Medlem

Værdigrundlag

Vi vil genstarte andelsbevægelsen og arbejde os ud af klima- og biodiversitetskrisen i fællesskab. Én gård ad gangen. Måske tænker du det samme. Hvis ja, så vil vi rigtig gerne have dig med!

 

Bæredygtighed

CO2-aftrykket fra Andelsgaarde skal være neutralt, men allerhelst negativt. Vi arbejder for større biodiversitet og for at give mere tilbage til naturen, end vi tager.

Vi sigter efter, at alle andeslgårde skal have ca. 50 % natur og ca. 50% grøntsatsdyrkning til gavn for naturen og medlemmerne. Men alle gårde vil være forskellige, og der vil blive lavet en selvstændig plan for dyrkning og naturgenopretning på hver enkelt gård.

Andelsgaarde arbejder også for økonomisk bæredygtighed, som betyder, at vi ikke må have betydelig gæld, og at ethvert overskud skal investeres i opkøb eller nye forpagtningsaftaler med henblik på omlægning af mere jord til økologisk, biodynamisk eller anden bæredygtig drift.

Vi stræber efter at være socialt bæredygtige, eksempelvis ved at prisen for medlemskab af foreningen skal være så lav, at de fleste kan være med.

 

Bygninger og fællesskab

Målet er, at alle fremtidens andelsgårde skal have en eller flere boliger til Andelsgaardes forvaltere, et fællesrum til medlemmer samt mulighed for, at medlemmer kan overnatte enten i fælleshus eller i shelters.

Vi renoverer med respekt for den energi, der allerede er indlejret i bygning. Vi lægger en nænsom renoveringsplan, der er tilpasset den specifikke gård, så renoveringen udføres bedst muligt i forhold til stedet, bygningerne, ressourcerne og mulighederne.

Vi lader fundament og vægge stå, men vi skiller forsigtigtde øvrige materialer ad. Alle hjælper til, murstenene renses for mørtel, sømmene fjernes fra brædderne ,og de øvrige materialer håndteres med omtanke, så de er klar til at blive genanvendt i genopbygningen af gården. Vi vil bygge mere med mindre – og vi vil gøre det i fællesskab.

Vi overdækker de gamle bygninger med en klimaskærm, der kan holde til fremtidens vejrforhold. Drivhuset kan både benyttes som fælleshus for besøgende medlemmer og ikke mindst som væksthuse for forspiring for at forlænge dyrkningsperioderne.

Bliv Medlem

Foreningen Andelsgaarde blev stiftet i foråret 2018 og fik over 300 medlemmer i de første uger efter den stiftende generalforsamling. Ved den første ordinære generalforsamling i april 2019 havde foreningen over 1200 medlemmer.

Bestyrelsen

Rasmus Willig (Forperson)

Rasmus Willig (forperson) er til dagligt ansat ved Roskilde Universitet og forfatter til en lang rækker bøger, bl.a. Kritikkens U-vending (2015), Afvæbnet kritik (2016), Hvad skal vi svare? (2017) og Flexisme (2018).

Helene Bjerre-Nielsen (Kasserer)

Helene Bjerre-Nielsen (kasserer) er direktør for Fonden CHORA 2030, tidl. programleder for Velux Fonden og desuden bestyrelsesmedlem i Dansk Økojord A/S samt medlem af Merkur Andelskasses repræsentantskab. Gårdejer på Sjælland.

Morten Dall

Morten Dall er til dagligt ansat ved Globalconnect, tidl. stifter af Københavns Fødevarefællesskab. Har et mindre fritidslandbrug og insekthotel på Møn.

Kristoffer Tejlgaard

Kristoffer Tejlgaard er arkitekt og indehaver af tegnestuen Atelier Kristoffer Tejlgaard i København, hvor han udvikler nyt bæredygtigt byggeri.

Phie Ambo

Phie Ambo, prisvindende dokumentarist. Har bl.a. lavet filmene Så meget godt i vente og Genopdagelsen. En af stifterne af Den Grønne Friskole på Amager.

Anders Morgenthaler (Kampagnechef)

Kampagnechef er Anders Morgenthaler. Anders er filminstruktør, forfatter, tegner og klimaaktivist, og under navnet Wulffmorgenthaler leverer han dagens stribe på bagsiden af Politiken til glæde for dem, som holder af et godt grin.

Til Andre Interesserede

Er du en virksomhed, andelsbolig-, ejer- eller lejeforening med bæredygtige ambitioner?

Til Virksomheder

Vi tilbyder partnerskaber til virksomheder, som ønsker at gøre noget godt for klimaet og biodiversiteten. Jeres virksomhed kan blive partner ved at tegne et virksomhedsmedlemskab, der sikrer alle medarbejdere adgang til frisk luft og til køb af de grøntsager, som bliver produceret afhængigt af sæson. Vi ser det som en bæredygtig lønforhøjelse og en mulighed for, at større og mindre virksomheder kan gøre en nem og reel forskel. Tag kontakt til os på info@andelsgaarde.dk, så tager vi en samtale om, hvordan jeres virksomhed kan indgå i et partnerskab.

Til Andelsboligforeninger

Danmark har en lang og succesfuld andelsbolighistorie. Andelsboligerne udgør 33 % af den københavnske boligmasse – og hvorfor skulle alle andelshavere i byerne ikke have adgang til andelsgårde, hvor de kan komme ud af byerne i weekenden og boltre sig i lokalt producerede grøntsager og frugt?

Alle andelsboligforeninger er velkomne til at melde deres forening ind i Andelsgaarde ved at tegne et partnermedlemskab.

Vi kan naturligvis også tegne partnermedlemskaber for lejer- og ejerforeninger. Tag kontakt til os på info@andelsgaarde.dk, så tager vi en samtale om, hvordan jeres andelsboligleje- eller ejerforening kan tegne et medlemskab for hele jeres forening.

Bliv Medlem

Det bliver vi spurgt om

Hvad går mit medlemskab til?

-De 150 kr. om måneden går til at genoprette naturen, gårdens drift, medlemsarrangementer,opkøb eller forpagtning af ny jord samt omlægning til bæredygtig produktion af grøntsager.

Hvor lang tid binder jeg mig som medlem?

-Da foreningen bygger på nogle langsigtede investeringer, er medlemsskabet bindende i 1 år fra den registrerede indmeldelsesdato. Udmeldelse kan ske med skriftlig opsigelse til foreningen til en måneds udgang.

Hvordan logger jeg ind på "min side"?

-Gå til www.andelsgaarde.dk og vælg “Login” øverst til højre på siden.

Hvordan skifter jeg betalingskort?

Hvis dit betalingskort fornyes, eller du har skiftet bank, kan du risikere, at dit medlemskab stopper. Du kan skifte betalingskort på www.andelsgaarde.dk, vælg “Login” øverst til højre på siden. Når du er logget ind, skal du vælge “Medlemskaber”, “Vis”, “Skift betaling” og “Skift betalingskort”.

Hvad sker der, hvis jeg har mistet mit betalingskort?

Hvis du har mistet dit betalingskort og har fået det spærret, kan du risikere, at dit medlemskab stopper. Du kan skifte betalingskort på www.andelsgaarde.dk, vælg “Login” øverst til højre på siden. Når du er logget ind, skal du vælge “Medlemskaber”, “Vis”, “Skift betaling” og “Skift betalingskort”.

Hvordan er I organiseret?

-Andelsgaarde har en demokratisk valgt bestyrelse, der træffer daglige beslutninger, og hvor medlemmer kan stille forslag og komme med gode ideer. Men vi kommer ikke til at stemme om, hvilken farve hønsene skal ha’, eller om gårdene skal være kalket hvide eller røde. Hvis det var tilfældet, ville vi ikke komme op af startehullerne.

Kan man overnatte eller holde ferie på en andelsgård?

-Ja, det er planen med tiden. I starten kan der kun lejlighedsvist blive mulighed for at slå telt op. Men vi påtænker at etablere ferieboliger, shelters mv., således at det er muligt at opholde sig på gårdene i kortere eller længere tid.

Har I et politisk tilhørsforhold?

-Nej, for om vi er blå eller røde, så har vi en forpligtelse til at give vores børn en grøn verden med rent drikkevand, sprøjtefri fødevarer og et rigt dyreliv.

Dyrehold

– Vi kommer aldrig til at have industrielle dyrehold i traditionel forstand. Men det kan altid give god mening at have et mindre antal husdyr på gården for at holde dens næringscyklusser lukket. Vi vil altid arbejde for, at det vilde fugleliv understøttes på gårdens arealer, ligesom insekter og sommerfugleliv altid vil blive prioriteret . Vi ønsker, at dyrene lever gode liv i det fri med plads og mulighed for at udfolde deres naturlige instinkter.

Hvad vil I dyrke?

-Vi vil dyrke, hvad jorden tillader. De første år vil grøntsagsproduktionen ikke være så stor, for den skal foregå i et tempo, hvor vi alle sammen kan følge med. Vi planlægger også at anlægge frugtlunde med gamle og nye sorter, ligesom vi vil anlægge urtehaver.

Kan jeg give en donation?

-ja, vi tager gerne imod donationer, men vi skal gøre opmærksom på, at donationer indtil videre ikke er fradragsberettigede. Donationer kan indbetales via MobilePay på 18013.

Bliv Medlem

Her finder du foreningens vedtægter samt referater fra bestyrelsesmøder.

Vedtægter Foreningens Andelsgaarde

Bestyrelsesmøder:

Referat – bestyrelsesmøde d. 21.marts 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 3.april 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 30april 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 29. maj 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 28. juni 2018

Referat – bestyrelsesmøde d. 21.august 2018

Referat-bestyrelsesmøde d. 17. sep 2018

Referat-bestyrelsesmøde d. 30. okt 2018

Referat-bestyrelsesmøde d. 16. maj 2019

Referat-bestyrelsesmøde d. 4. juni 2019

Referat-bestyrelsesmøde d. 14. august 2019

Referat-bestyrelsesmøde d. 23. oktober 2019

Referat-bestyrelsesmøde d. 18. november 2019

Referat-bestyrelsesmøde d. 6. januar 2020

Referat-bestyrelsesmøde d. 27. februar 2020

Referat-online bestyrelsesmøde d. 6. juni 2020

Referat-bestyrelsesmøde d. 4. oktober 2020

Referat-bestyrelsesmøde d. 15. marts 2021

Ordinær generalforsamling 2019:

Indkaldelse til ordinær generalforsamling 2019

Bilag A Formandens beretning 2018

Bilag B Årsrapport 2018

Bilag C Forslag til vedtægtsændringer

Bilag D Fastsættelse af kontingent

Ordinær generalforsamling 2020:

Indkaldelse til ordinær generalforsamling 2020 aflyst grundet covid-19

Indkaldelse til ordinær online generalforsamling 2020

Bilag A Forpersonens beretning 2019

Bilag B Årsrapport 2019

Bilag C Forslag til vedtægtsændringer

Referat-Online-Ordinær generalforsamling 2020

Ordinær generalforsamling 2021:

Indkaldelse til ordinær online generalforsamling 2021

Bilag A Forpersonens beretning 2020

Bilag B Årsrapport 2020

Bliv Medlem

Privacy Preference Center

Privacy Preferences