#5 Nyhedsbrev – Vi er klar til at forpagte den første gård

Kære medlemmer

Den store nyhed er, at vi er juridisk klart til at forpagte vores første gård med forkøbsret. Denne model betyder at det er muligt at komme i gang, mens vi sparer op, så vi også sikrer økonomisk bæredygtighed. Det kan I læse mere om i klummen fra Inforation nedenfor.

På det praktiske niveau har vi løbende fået henvendelse om gårde som vi kunne forpagte med forkøbsret, men den helt rigtige er ikke dukket op endnu. Måske har du den rigtige eller kender nogle i dit netværk? Hvis det er tilfældet så skriv gerne til os.

Endelig skal vi meddelelse, at det planlagte informationsmøde om Andelsgaarde d. 3 oktober i Odense desværre er aflyst. Vi beklager og leder efter nye datoer.

Husk at I altid kan skrive, hvis I har spørgsmål eller ideer.

Mange hilsner

Bestyrelsen

 

Klumme fra Information:

Vores formand, Rasmus Willig, skriver ca. hver 5 uge i Information om at starte Andelsgaarde op. Klummen er desværre bag en betalingsmur, men vi har nu fået lov til at dele den seneste og de fremtidige klummer med Jer. Her er den seneste klumme:

 

Andelsgaarde: Vi er klar til at forpagte den første gård

Foreningen Andelsgaarde vokser stadig. Siden vi gik i luften for 6 måneder siden, er vi blevet over 1000 medlemmer i alle aldersgrupper. Det er dejligt at så mange kan se, at der er en idé i at starte andelsbevægelsen på ny, og på sigt købe flere gårde op, hvor vi er mange om at have ejerskabet sammen.

Her efter det første halve år, står vi en situation som mange andre foreninger, ildsjæle og aktivistiske projekter har stået i før os. Der er simpelthen ikke nok timer i døgnet, når vores arbejdsplads har krævet sit, opvasken er taget og børnene er lagt i seng. Bestyrelsen knokler fra møde til møde, og hjælpsomme ildsjæle giver en kæmpe hånd med på sidelinjen, men de fleste aftener går vi i seng lidt ærgerlige over at der ikke er 30 timer i døgnet, så vi kunne løbe Andelsgaarde endnu hurtigere i gang.

Men nu er vores bønner er blevet hørt og vi har fået hjælp fra Bodil Pedersens fond, der har givet os en bevilling til at få lagt sidste hånd på andelsmodellerne, der skal til et sidste gennemsyn hos advokat og revisor.

Flere af vores medlemmer har også givet små donationer og nogle er sågar blevet så utålmodige, at de har skrevet ind til os, om de ikke nok må begynde at betale ind hver måned, så vi kan komme hurtigere i gang. Det må de selvfølgelig gerne, og nogle er skam også allerede begyndt. Det er en kæmpe anerkendelse af ideen.

Den enorme interesse betyder også, at vi er gået i gang med at lave de første forberedelser til at køre et betalings- og økonomisystem i stilling, ligesom vi, efter at have talt med flere af vores medlemmer pudser grundtankerne af, i hvad der først var en spinkel ide, men ny begynder at ligne en mere konkret beskrivelse af idéen med foreningen Andelsgaarde. Vi har også fået vores første kyndige frivillige, der har tilbudt at bruge nogle nattetimer på at tjekke alle medlemsindbetalinger og få medlemsdatabasen up to date.

Faktisk er der mange som har tilbudt at hjælpe med frivilligt arbejde, hjælp til hjemmesiden, og reklamestande ved forskellige markeder og messer, men vi er der ikke helt endnu, for det kræver som bekendt også organisation, at kunne løfte sammen med så mange. Det er en svært balancegang, for der er så god energi i den anden af røret og selvfølgelig vil vi gerne have hjælp, men vi skal lige have et par skridt mere på plads før vi er klar til at tage imod de mange som gerne vil hjælpe til.

Vi har også fået flere henvendelser fra flere gårdejere, der gerne vil høre om de er noget for os. Det er blevet til mange interessante samtaler om dansk landbrug i krise og hvad der skal til for at vende udviklingen. Men selvom der er flere der gerne ser at vi købte deres gård, så er vi uden egenkapital, og selvom vi får tilbudt massere af hjælp, er der ikke trådt nogen forgyldt mæcen til. Vi er nu så mange at hvis alle betalte en flad tusindlap kunne vi betale den første gård kontant, og det kunne måske også være en mulig model.

Men en anden bæredygtig model, som vi lige har fået godkendt af revisor og advokat, er at Andelsgaarde kan forpagte med forkøbsret. I stedet for at låne penge, er en mulighed at vi kan starte med at forpagte en gård, gå i gang med de månedelige indbetalinger, og derefter overtage gården så snart der likviditet til det. Modellen er fremkommelig for så snart der er en konkret gård kan vi aktivere alle medlemmer med en månedlig indbetaling på 150 kr. om måneden  – og med så mange medlemmer løber det hurtigt op. En anden fordel ved denne model er, at der rundt omkring i landet er rigtig mange små gårde på mellem 2-10 hektar som står og sygner hen, og står det til os, vil vi allerhelst starte en ny andelsbevægelse på et frimærke. Vokse uden gæld, en hektar ad gangen.

Men det forudsætter naturligvis, at der er endnu flere der kan se, at selv et mindre beløb kan være starten på at gøre en stor forskel. Den kommende tid bliver derfor spændende, og vi krydser vi fingrene for at den første gård snart melder sig. Ja, og se at de mange nattetimer bliver vekslet til de første hektar jord.